Blake Chapter 3
  1.   The time it takes a charge carrier to cross from the emitter to the collector is called:
| a. | base time | c. | charge time | 
| b. | transit time | d. | Miller time | 
ANS:   B
  2.   A real capacitor actually contains:
| a. | capacitance and resistance only | c. | capacitance, inductance, and   resistance | 
| b. | capacitance and inductance only | d. | reactance only | 
ANS:   C
  3.   Bypass capacitors are used to:
| a. | remove RF from non-RF circuits | c. | neutralize amplifiers | 
| b. | couple RF around an amplifier | d. | reduce the Miller effect | 
ANS:   A
  4.   A resonant circuit is:
| a. | a simple form of bandpass filter | c. | both a and b | 
| b. | used in narrowband RF amplifiers | d. | none of the above | 
ANS:   C
  5.   Loading down a tuned-circuit amplifier will:
| a. | raise the Q of the tuned circuit | c. | "multiply" the Q | 
| b. | lower the Q of the tuned circuit | d. | have no effect on Q | 
ANS:   B
  6.   The "Miller Effect" can:
| a. | cause an amplifier to oscillate | c. | reduce the bandwidth of an amplifier | 
| b. | cause an amplifier to lose gain | d. | all of the above | 
ANS:   D
  7.   The Miller Effect can be avoided by:
| a. | using a common-emitter amplifier | c. | increasing the Q of the tuned circuit | 
| b. | using a common-base amplifier | d. | it cannot be avoided | 
ANS:   B
  8.   In a BJT, the Miller Effect is due to:
| a. | inductance of collector lead | c. | base-to-emitter capacitance | 
| b. | collector-to-emitter capacitance | d. | base-to-collector capacitance | 
ANS:   D
  9.   In RF amplifiers, impedance matching is usually done with:
| a. | RC coupling | c. | direct coupling | 
| b. | transformer coupling | d. | lumped reactance | 
ANS:   B
 10.   Neutralization cancels unwanted feedback by:
| a. | adding feedback out of phase with the   unwanted feedback | 
| b. | bypassing the feedback to the   "neutral" or ground plane | 
| c. | decoupling it | 
| d. | none of the above | 
ANS:   A
 11.   For a "frequency multiplier" to work, it requires:
| a. | a nonlinear circuit | 
| b. | a linear amplifier | 
| c. | a signal containing harmonics | 
| d. | an input signal that is an integer   multiple of the desired frequency | 
ANS:   A
 12.   A sinusoidal oscillation from an amplifier requires:
| a. | loop gain equal to unity | 
| b. | phase shift around loop equal to 0   degrees | 
| c. | both a and b, but at just one   frequency | 
| d. | none of the above | 
ANS:   C
 13.   The conditions for sinusoidal oscillation from an amplifier are called:
| a. | the loop-gain criteria | c. | the Bode criteria | 
| b. | the Hartley criteria | d. | the Barkhausen criteria | 
ANS:   D
 14.   The Hartley oscillator uses:
| a. | a tapped inductor | c. | an RC time constant | 
| b. | a two-capacitor divider | d. | a piezoelectric crystal | 
ANS:   A
 15.   The Colpitts VFO uses:
| a. | a tapped inductor | c. | an RC time constant | 
| b. | a two-capacitor divider | d. | a piezoelectric crystal | 
ANS:   B
 16.   The Clapp oscillator is:
| a. | a modified Hartley oscillator | c. | a type of crystal-controlled   oscillator | 
| b. | a modified Colpitts oscillator | d. | only built with FETs | 
ANS:   B
 17.   A varactor is:
| a. | a voltage-controlled capacitor | c. | used in tuner circuits | 
| b. | a diode | d. | all of the above | 
ANS:   D
 18.   Crystal-Controlled oscillators are:
| a. | used for a precise frequency | 
| b. | used for very low frequency drift   (parts per million) | 
| c. | made by grinding quartz to exact   dimensions | 
| d. | all of the above | 
ANS:   D
 19.   If two signals, Va = sin(wat) and Vb = sin(wbt), are fed to a mixer, the output:
| a. | will contain w1 = wa + wb and w2 = wa – wb | 
| b. | will contain w1 = wa / wb and w2 = wb / wa | 
| c. | will contain w = (wa + wb ) / 2 | 
| d. | none of the above | 
ANS:   A
 20.   In a balanced mixer, the output:
| a. | contains equal (balanced) amounts of   all input frequencies | 
| b. | contains the input frequencies | 
| c. | does not contain the input frequencies | 
| d. | is a linear mixture of the input   signals | 
ANS:   C
 21.   "VFO" stands for:
| a. | Voltage-Fed Oscillator | c. | Varactor-Frequency Oscillator | 
| b. | Variable-Frequency Oscillator | d. | Voltage-Feedback Oscillator | 
ANS:   B
 22.   A "frequency synthesizer" is:
| a. | a VCO phase-locked to a reference   frequency | 
| b. | a VFO with selectable crystals to   change frequency | 
| c. | a fixed-frequency RF generator | 
| d. | same as a mixer | 
 
 

No comments:
Post a Comment